Brieven maart 2025
Wereldwijd voert Amnesty actie voor vrijheid, gelijkheid en gerechtigheid. De RSVP (reageer, schrijf, vraag en
protesteer) Amnestybrieven van maart 2024 sturen we naar:
Advocaat voor vrouwenrechten al maanden spoorloos
Sandra Domínguez is een inheemse mensenrechtenactivist en advocaat uit Mexico. Ze richt zich vooral tegen geweld tegen
vrouwen. Sinds 4 oktober 2024 is zij vermist. Die dag werden zij en haar man Alexander Hernández voor het laatst thuis gezien.
Later werd ergens anders hun auto gevonden. Hun familie maakt zich grote zorgen om hun veiligheid. Het is heel goed mogelijk dat hun verdwijning te maken heeft met het werk van Domínguez.
Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 april 2025 naar de gouverneur van de Mexicaanse staat Oaxaca. Roep hem op om al het mogelijke te doen om
Sandra Domínguez en haar man levend te vinden.
Geweld tegen inheemse vrouwen
Domínguez voerde al meerdere rechtszaken namens overlevenden van geweld tegen vrouwen. Zo daagde ze een belangrijke ambtenaar voor de rechter. Hij zat in een WhatsApp-groep die seksueel getinte beelden van inheemse vrouwen deelde. Een van die vrouwen was Sandra zelf. (Brief NL)
*****
Nigeria: jonge demonstrant hangt 3 jaar cel boven het hoofd
In oktober 2020 werd er in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja massaal gedemonstreerd tegen politiegeweld. De jonge
computerprogrammeur Imoleayo Michael deed mee en promootte de protesten op sociale media. Hij werd met geweld van zijn bed gelicht en opgesloten in een ondergrondse cel. De omstandigheden waren gruwelijk. Na 6 weken kwam hij op borgtocht vrij. Zijn proces sleept maar voort. Hij wordt beschuldigd van verzonnen aanklachten en er hangt hem een celstraf van 3 jaar boven het hoofd.
Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 april 2025 naar de Minister van Justitie van Nigeria. Roep hem op om de aanklachten tegen Imoleayo Michael
onmiddellijk in te trekken.
Gewelddadige arrestatie en ondergrondse cel
In de vroege ochtend van 13 november 2020 vielen twintig gewapende mannen Michaels huis binnen. Ze sloegen zijn
slaapkamerraam kapot en richtten een wapen op hem. Ze sloten zijn vrouw, moeder en zoontje van 7 maanden op in een kamer.
Michael werd naar het hoofdkwartier van de veiligheidsdienst gebracht en opgesloten in een ondergrondse cel. Hij werd geboeid,
geblinddoekt en vastgeketend aan een stalen kast. Hij sliep op de kale vloer en kreeg alleen maar pap met stenen te eten. Ook mocht hij geen contact hebben met zijn advocaat en familie. (Brief NL)
*****
3,5 jaar cel voor kritische filmmaker Pinlin
De Chinese filmmaker Chen Pinlin maakte een documentaire over de vreedzame protesten tegen de vergaande coronaregels en censuur in China. Dit viel niet in goede aarde bij de autoriteiten. Op 6 januari 2025 kreeg Pinlin 3,5 jaar celstraf opgelegd voor “het uitlokken van ruzies en problemen”.
Wat kun jij doen?
Schrijf vóór 1 april 2025 de hoofdaanklager in China. Roep hem op om Chen Pinlin onmiddellijk vrij te laten en hem in de tussentijd goed te behandelen.
Slechte omstandigheden in gevangenis
Pinlin zette de documentaire een jaar na de protesten, in november 2023, online. Meteen daarna werd hij opgepakt. Pinlin wordt in de gevangenis slecht behandeld. De cel waar hij in zit is zo overvol dat hij gedwongen op zijn zij moet slapen. Ook mag hij slechts één uur per maand naar buiten. (Brief Wereld)
*****
Goed nieuws:
Angelo laat vijf critici vrij
Neth Nahara , Adolfo Campos, Gildo das Ruas, Tanaice Neutro en Pensador zijn na meer dan een jaar gevangenisstraf vrijgelaten.
Ze zaten enkel vast omdat ze kritiek uitten op de regering. In december verleende de president hun gratie.
.
Peltier mag na 50 jaar naar huis
De levenslange gevangenisstraf van Native-American activist Leonard Peltier is omgezet naar huisarrest. Er zijn ernstige zorgen over de eerlijkheid van zijn rechtszaak. Peltier is inmiddels 80 jaar oud en heeft een zwakke gezondheid.
*****
Hartelijk dank voor uw inzet! Ga naar www.amnesty.nl voor meer (goed)nieuws en lees hoe u, naast het schrijven van brieven ook via e-mail of sms uw stem kunt laten horen. Ook het sturen van een Groetenkaart via de site naar de gevangene of familie, wordt erg gewaardeerd. Ga naar: ‘Kom in actie’: naar beneden scrollen: ‘Bekijk alle acties’: ‘Stuur een kaartje’ en kies een persoon of meerderen.
Schrijfgroep Amnesty Heerde: Tineke Hamstra, Corine Haverkamp, Annelien Roke en Elly Doggen: www.inheerde.nl/amnesty, 038 - 3000914.